Dezvoltarea socio-emoțională este abilitatea copilului de a recunoaște și vorbi despre propriile emoții și sentimente și despre emoțiile și sentimentele celorlalți.
Astfel, copiii își înțeleg propriile experiențe, le observă și le înțeleg și pe ale celorlalți.
Dezvoltarea socio-emoțională ajută la rezolvarea de probleme și la reglarea emoțiilor, abilități necesare pentru succesul școlar, garantarea perseverenței, rezolvarea situațiilor dificile cu ceilalți, chiar și atunci când apare frustrarea.
Copiii care își identifică emoțiile, vorbesc despre ele și le conștientizează, au un succes mai mare în a se concentra și angaja în activităti de grup, se frustrează mai puțin și acționează mai puțin impulsiv.
Copiii învată abilitățile socio-emoționale în contextul relațiilor lor prin : observație, imitație și reacție la emoțiile celorlalți. Abilitățile socio-emoționale sunt învățate prin interacțiunea și formarea relațiilor cu membrii familiei, școala, grupul de joacă.
Inteligența emoțională conduce către relații de calitate (conectare, reconectare, căsnicie fericită).
Relațiile cu ceilalți: preșcolarii se angajează în jocul imaginar alături de prieteni și folosesc cuvinte și propoziții pentru a-și exprima sentimentele și gândurile.
Chiar dacă mai au încă nevoie de susținerea adulților pentru a impărți jucăriile cu prietenii, ei își îmbunătățesc această abilitate în timp.
De asemenea, își îmbunătățesc abilitatea de a înțelege și răspunde
adecvat emoțiilor prietenilor lor.
Conștientizarea de sine: preșcolarii își îmbunătățesc abilitatea de a-și controla corpul în timpul diferitelor activități de pe parcursul zilei (ex. de a sta în cerc alături de ceilalți copii sau de a se juca la ora de sport), de a-și aștepta rândul și de a conversa cu colegii, de a-și conștientiza și folosi propriul nume și numele celorlalți, de a se auto-evalua și de a ști când au făcut alegeri adecvate sau nu.
Reglarea emoțională: preșcolarii demonstrează o varietate de emoții în feluri diferite. De exemplu, ei pot spune: „Sunt supărat”, pot reprezenta prin expresii faciale emoțiile (fericire, furie, tristețe), sau pot râde când sunt entuziasmați. Își îmbunătățesc abilitatea de a-și gestiona emoțiile și de a le controla (ex. se separa cu usurință de membrii familiei).
Deși preșcolarii își reglează emoțiile mai bine decât copiii mici, au totuși nevoie de suport din partea adulților și de exersare a comportamentelor adecvate, în funcție de emoție.
Independența: preșcolarii care au o independență sănătoasă: urmează rutina zilnică de acasă și de la gradiniță, încep să identifice un prieten preferat și îl solicită la joacă, se joacă independent cu jucării și materiale acasă, la grădiniță sau în parc, completează multe sarcini ce privesc autoservirea (se imbracă, folosesc toaleta, se hrănesc sau se pregătesc singuri de culcare).
De asemenea, ei povestesc ce li s-a întâmplat pe parcursul zilei și își îmbunătățesc zilnic vocabularul.
Trăim în prezent prin lucrurile firești și provenite din inimă, bazate de cele mai multe ori pe conectare interpersonală (zâmbetul, îmbrățișarea, mângâierea). A trăi în prezent înseamnă a fi în acord cu principiile unei gândiri sănătoase.
Oferim copiilor oportunitatea de a se descoperi pe sine într-un cadru protectiv, unde copiii se simt ascultați, iubiți și valorizați pentru ceea ce reprezintă ei ca și persoane unice.
Copiii vor experimenta situații dificile cu care se confruntă ( acasă, la școală, în parc) și vor descoperi propria cale în a găsi soluții eficiente alături de îndrumători (psihologi).
Copiii reușesc să :
- își înfrângă temerile;
- să se elibereze de modelul comportamental al părinților;
- să își descopere emoțiile;
- să își exprime într-un mod sănătos emoțiile;
- să își cultive inteligența emoțională prin identificarea și exprimarea emoțiilor dar și înțelegerea emoțiilor resimțite în cadrul grupului, astfel dezvoltând empatia;
- să își gestioneze conflictele;
- creșterea capacității de adaptare în mediul preșcolar/școlar;
- descoperă cine este el;
- să își denumească emoțiile;
- recunoașterea emoțiilor și a provenienței lor;
- încadrarea experiențelor emoționale.
Atât noi, cât și copiii, iubim poveștile, personajele, dinozaurii sau peștișorii, supereroii Hi Ha Hu .
Supereroii vin în ajutorul copiilor în povești cu marionete, desene, colaje, acestea devenind astfel instrumente terapeutice.
Fiecare zi este diferită și de aici ne dăm seama că, este plină de emoții pe care poate copiii nu le-au cunoscut. Chiar dacă nu suntem mereu conștienți de acestea, e momentul să îi invățăm pe copii cum să parcurgă fiecare etapă emoțională, fără a o ignora sau ascunde.
Cum se desfășoară întâlnirile?
O dată pe săptămână, timp de 2 sau 3 luni, în funcție de sinergia grupului.
Durata: 90 de minute.
Preţ: 150 lei