Praguri în dezvoltarea socială a copiilor între 1 și 3 ani

      Nu ești sigur dacă copilul tău este pe drumul cel bun pentru dezvoltarea abilităților sociale?
      Fii atent la acești indicatori.

       Indiferent dacă ai un copil extrovert sau timid, socializarea este o parte importantă a dezvoltării generale a copilului tău.
      „Dezvoltarea socială a unui bebeluș este legată de atât de multe alte domenii”, spune Heather Wittenberg, Ph.D., psiholog autorizat, specializat în dezvoltarea copilului. „Mersul, în special, declanșează o cascadă de repere. Și, din moment ce majoritatea copiilor încep să meargă în jurul vârstei de un an, atunci veți începe cu adevărat să vedeți că apar niște repere sociale importante.”

       Aceste repere sunt importante deoarece pregătesc un copil să gestioneze sentimentele personale, să înțeleagă sentimentele și nevoile altora și să interacționeze într-un mod respectuos și acceptabil.

1 an
Deși programele de socializare pentru copii mici sunt o modalitate excelentă de a-i face copilulului tău cunoștință cu alți copii, el va prelua majoritatea indiciilor sale sociale de la tine.
La această vârstă, vei observa că micuțul tău este capabil:

? să înceapă comunicarea de bază. Copiii de un an vor arăta în principal și vor vocaliza pentru a-și exprima intențiile, spune Maria Kalpidou, Ph.D., profesor de psihologie la Assumption College din Worcester, Massachusetts.
Este important să interacționezi cu copilul, recunoscând la ceea ce se uită și subliniind alte lucruri interesante în jurul lui.

? să recunoască persoane familiare. Când îi vede pe bunica și bunicul, pe dădaca, pediatrul și alte persoane cunoscute, copilul tău va începe să-i întâmpine cu un zâmbet (sau un plâns, în funcție de starea lui!). „Dacă copilul nu acordă atenție nimănui din jurul lui, acesta este cu siguranță un steag roșu”, spune dr. Wittenberg. „Vrei să fie conștient de ce anume – și cine – este în jurul lui, chiar dacă plânge când cineva în afară de mama și tata intră în cameră.”

? să interacționeze cu tine.
Dacă copilul tău îți înmânează jucării, asta arată dorința și capacitatea lui de a se implica cu ceilalți. Acest lucru pregătește, de asemenea, terenul pentru a învăța să-și aștepte rândul, dar nu vă așteptați la prea multe în ceea ce privește împărțirea lucrurilor cu ceilalți. „Jocul dus-întors este atât de important”, spune Dr. Wittenberg. „Vrei ca copilul tău să dea semne de independență, dar și să fie introdus în situații sociale adecvate.”

2 ani
În jurul acestei vârste, copilul tău se implică mai mult în interacțiunea cu cei din jur, dar preferă totuși să se joace cu mama și cu tata.
În acest moment, copilul dumneavoastră este capabil:
? să înceapă să socializeze.
Copiii se angajează de obicei în jocuri paralele la această vârstă; asta înseamnă că se joacă unul lângă celălalt și nu unul cu celălalt. „Nu există prea multă interacțiune cu copiii în această etapă, dar este totuși important să-i oferi copilului tău timp cu alți copii”, spune dr. Wittenberg.

? să își apere teritoriul.

       Aceasta este vârsta la care copiii încep să se ceartă pentru jucării și să declare: „Este al meu!” Împărtășirea este, desigur, foarte dificilă la această vârstă, deoarece copiii de 2 ani nu pot vedea perspectiva altui copil. „Comportamentul lor social reflectă gândirea egocentrică, iar comportamentul lor este ghidat de dorințele lor”, spune dr. Kalpidou.
       Pentru a-ți ajuta copilul să învețe aceste acțiuni sociale importante, oferă-i modele de cum împărți cu ceilalți și de cum îți aștepți rândul.

De ce copilul tău nu vrea să împartă cu alții?

       La această vârstă copilul își extinde relațiile cu alte persoane. A arăta interesul pentru ceilalți este o parte cheie a socializării, iar copiii vor începe să caute interacțiuni dincolo de cele cu mama și tata.
       Fie că se joacă cu bunica și bunicul sau salută cu mâna casiera de la magazin, copilul tău învață să se bucure de compania celorlalți. Deși unii copii nu sunt la fel de extroverți în preajma altora, nu te grăbi să-i etichetezi drept „timizi”. „Părinții văd adesea timiditatea ca pe un lucru negativ, dar este normal ca unii copii să se acomodeze mai greu față de oamenii pe care nu îi cunosc sau pe care nu îi văd foarte des”, explică dr. Wittenberg.
       „Oferă-i copilului tău timp să se adapteze la noile situații și să-ți urmeze exemplul.”

3 ani:
Copilul tău ar putea începe în curând grădinița, unde va avea alți colegi cu care să socializeze și o șansă de a construi câteva prietenii.
Chiar acum, vei observa că el este capabil:

? să îi caute pe alții. Jocul asociativ începe la această vârstă, așa că al tău copil va începe să caute alți copii. „Este important în această etapă să oferi copilului tău o mulțime de oportunități de a petrece timp cu semenii”, ne sfătuiește dr. Wittenberg. Dar copilul tău va avea nevoie de ajutor pentru a naviga în aceste situații sociale. Deși poate înțelege unele reguli de comportament și de siguranță, amintește-i blând despre împărțirea cu alții și așteptarea rândului.

? să-și folosească imaginația. Îmbrăcămintea, jocul de simulare și alte activități creative vor face parte din întâlnirile de joacă. „Copilul tău își va face, de asemenea, prieteni pe baza intereselor comune”, spune dr. Kalpidou. Conceptul de împărtășire poate fi încă greu pentru copiii de această vârstă, dar acesta este și un moment în care ei pot înțelege compromisul și pot fi respectuoși unul față de celălalt. „Copiii de această vârstă au mai multe șanse să rezolve conflictele cu prietenii pentru a-și menține jocul și pentru a arăta unii altora comportamente mai pozitive”, adaugă dr. Kalpidou.

? să înceapă să înțeleagă emoțiile. Copilul tău încă învață cel mai bine de la tine, așa că subliniază diferite sentimente (fericit, trist, speriat) când se uită la televizor sau citește o carte.
Acest lucru va ajuta copilul să fie mai conștient de propriile sentimente, precum și de cele ale altora. De asemenea, copiii vor începe să arate empatie oferind îmbrățișări și pupici atunci când este nevoie.